tisdag 6 mars 2018

Myren

Hon gick längre upp på grusvägen och tittade efter trädet med ett blått plastband runt stammen. Omkring henne låg skogen, tät och fyllig. Hon hade längtat hit upp till Norrlands skogar hela långa vintern. Det platta Skåne älskade hon på sitt sätt, det jämna släta landskapet och de fina öppna vidderna och det stora havet. De gula raps odlingarna som tog andan ur en och cykelvägarna som kändes så lätta att fara fram på. Ja hon älskade verkligen det! Ändå fanns i skogarna norröver något ogripbart, vemodigt och en svår längtan efter något som tog tag om hela hennes djupaste väsen som hon inte förstod.

Snart efter ytterligare några hundra meter såg hon plastbandet. Hon log lite för sig själv. Så smart av henne att lämna ett spår så hon skulle hitta tillbaka varje år. Ingen kände till det här stället, trodde hon. I alla fall hade hon inte märkt att det varit någon här. Då hon vek in på stigen skymde träden solen och hon kisade lite för att vänja ögonen. Inom kort såg hon den stora stenen och rishögarna. Hon kände ett stick på benet och sände en tacksamhetens tanke att hon inte glömt myggstiftet denna gång. De kunde vara så ettriga och blodsugna i den här skogen. Hon klev försiktigt över rishögarna och fortsatte framåt. Där låg tjärnen och myren. Den fuktiga luften hade bildat en ring av dimslöjor runt vattnet och hon huttrade till. Hon vilade en stund och hämtade andan. De gröna stövlarna kändes våta. Då såg hon de första gyllengula bären några tuvor bort. Nu hördes klafsande ljud av hennes stövlar som sjunkit ner en bit i marken och snart satt hon hukad över bären med de blodtörstiga myggorna runt huvudet.

4 kommentarer:

 1. Får hemlängtan, både till landskapet i norr och till andra nejder, av din text.

  SvaraRadera
 2. Fin beskrivning av Sveriges motsatser så att säj. Jag har aldrig varit där upp i norr...ytterligare ett mål, innan jag dör😉

  SvaraRadera
 3. Fin bild. Smart med plastbandet.

  SvaraRadera
 4. Kan se platsen framför mig och även höra myggen ;)

  SvaraRadera