torsdag 8 februari 2018

Baksidan av framsidan


Om man alltid talade sanning och ens själ alltid var fylld av kärlek och empati till medmänniskorna kanske vi inte skulle uppfatta kritik som något annat än positivt?
Kanske till och med ordet kritik inte skulle existera i vokabuläret? Vi kommer att röra oss in och ut i varandras världar utan att känna oss hotade och acceptera att vi tycker olika? Man fortsätter med det man tycker om utan att tyngas av andras åsikter helt trygg i tillvarons irrfärder. Antagligen inte helt lätt, men det är roligt att leka med tanken.

Jag såg ett program om kroppsspråk och kommunikation häromdagen som handlade 
bl a om hur djupt rotat det ligger i vår natur då vi kommunicerar att vi gärna understryker det vi säger med gester och ansiktsuttryck. Egentligen använder vi mest med kroppen då vi pratar och då är det inte konstigt att vi uppfattar vissa saker i sociala medier som kritik fast det inte var tänkt så. Stor risk för missförstånd här tror jag. De sägs att barn som växer upp med dagens teknik har svårare att läsa av ansiktsuttryck eftersom de inte ges möjlighet att träna på det lika mycket. Intressant att tänka på vad som kommer ut av det.

Personligen har jag lättare att ta kritik om jag känner mig trygg i ett sällskap och där jag befinner mig fysiskt på samma plats. Tror det är väldigt olika hur vi reagerar och i vilken miljö man befinner sig i just då. Det är svårt att veta hur man kommer att reagera för man kan ju nästan aldrig förbereda sig inför kritik om man inte ska grillas inför en disputation.

Detta var dagens funderingar från Skymning.7 kommentarer:

 1. Kloka funderingar tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Önskar mig en utvidgning av första stycket! Jättespännande

  SvaraRadera
 3. Ja tänk om all kritik kunde vara konstruktiv ... den negativa är för fattig ... den utvecklande positiv ... en sann konst ... i behov av utveckling hos fler :)

  SvaraRadera
 4. Intressanta funderingar! Har hört att man dessutom tenderar att tolka skrivna kommentarer mer negativt överlag - kanske är det just bristen på kroppspråk som gör det?
  Kritik för mig är egentligen att försöka hjälpa till att se var det kan bli bättre - men ack så svårt att omsätta i praktik... rätt vanligt att det används för att vara elak/kränkande och inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tråkigt om det inte är konstruktivt. Det kan bli intressant om det är till för att hjälpa för utbyte och utveckling.

   Radera