torsdag 5 oktober 2017

Samlingen i hörnet

Samlingen i hörnet var det enda som avslöjade henne. Den gråa lilla bollen som legat där sedan några veckor hade nu växt till ett garnnystan som darrande av vinddraget då ett människoben svepte förbi. Ett grått dåligt samvete som hon inte velat låtsas om. Det var samma sak varje gång. Var tredje månad åkte dammsugaren fram och hon tyckte inte om det. Det kändes nästan som om den snokade i hennes hem och sög ut all kreativitet och fantasi för att lämna golven tomma och gapande, och alla mystiska bollar blev glupskt uppätna. Efteråt var hon alltid helt slut och var tvungen att lägga upp benen på glasbordet
som genast lämnade synliga märken efter hennes fot. Usch!  tänkte hon. Inte där också.


På dagarna på kontoret  bar hon alltid en nystruken blus och svart kjol. Alltid med prydlig makeup och håret kammad i en proper svinrygg. Hon doftade av chanel parfym och brukade få uppskattade blickar av alla för hennes eleganta medvetna stil. De skulle bara veta, tänkte hon. Bjöd hon hem någon så fick det anpassas efter dammsugningen. Alltså var tredje månad. Hon var en riktig lortmaja, tänkte hon. Att erkänna det för sig själv kändes nästan för mycket. Hon skakade sakta på huvudet där hon satt, fortfarande med fötterna på bordet. 

Samlingen i hörnet var det enda som avslöjade hennes innersta kaos. Hemmets trivsel
hade fått mindre betydelse med åren. Hon mindes inte när det började. Hon hade aldrig varit pedant men någonlunda ordning hade det väl varit? I alla fall tyckte hon det själv. Nu mindes hon att Göran hade sagt att det var ofta stökigt och dammigt här hemma. Hon hade viftat bort det och smugit sig in i hans famn och kurat ihop sig som en kelen katt. Göran hade svårt att stå emot hennes ömhetsbetygelser och hon saknade honom ibland. Det slutade oftast med att det var Göran som såg till att det blev dammfritt.

Samlingen i hörnen avslöjade att hon hade inte förändrats ett dugg. Hon var en obotlig
snobb som gillade vackra kläder och att vara mera borta än hemma. Hemma blev hon rastlös efter några dagar och längtade ut till det pulserande livet. 5 kommentarer:

  1. Så bra! Gillade verkligen berättelsen. Speciellt gillade jag dammsugaren som sög bort all kreativitet!

    SvaraRadera
  2. Bra! Gillar också det där med dammsugaren och kreativitet.

    SvaraRadera
  3. Alltså, det där med dammsugaren som suger bort kreativiteten, det är så träffande! Säger så mycket, om "roligt kontra måsten" i livet. Fin text om en komplex karaktär!

    SvaraRadera