tisdag 4 april 2017

Resan

"Han märkte att han var fruktansvärt förvirrad. Han var rädd att han inte skulle kunna behärska sig. Han försökte finna något att koncentrera sig på, tänka på vad precis vad som helst, men det ville inte lyckas" Ur Fjodor Dostojevskijs, Brott och Straff.

Vid åsynen av de stora vinfälten kunde han inte låta blir att vissla. Han hade dragit upp soltaket på den hyrda Fiaten och vinden fläktade i ansiktet. Han hade lämnat den trista småstaden där han vuxit upp. En helt otrolig möjlighet hade öppnat sig och han kunde nästan inte fatta att det var sant. Hela hans liv hade tagit en helt annan vändning och vännerna hade varnande sagt att han måste kolla upp om det verkligen kunde förhålla sig på det viset?  Han hade gjort det både en, två och tre gånger och det fanns inga tvivel. Han skulle snart vara framme i Chianti distriktet efter ytterligare några timmars bilkörning. Han tänkte att det var märkligt att han aldrig varit i Italien tidigare. 

Den dagen brevet hade kommit hade han precis fått veta att hans jobb inte skulle finnas kvar. Det hade bekymrat honom då det inte fanns så mycket att välja på i en värmländsk småstad. Trots sitt handikapp, trivdes han med att ha ett arbete att gå till och vara en del av det sociala sammanhanget. Det värkte nedanför knäet där underbenet blivit ersatt av en protes. Särkilt då han bromsade lite för hastigt.

Brevet låg i fickan och han kände efter med handen att det fortfarande låg säkert. Han kände sig törstig av dammiga vägar och värmen och stannade till vid en trattoria för att köpa sig något svalkande.Servitören kom ut med en espresso och en kall cola. Han drack i stora klunkar och studerade sedan iskuberna i glaset. Han hade aldrig tidigare känt en sådan beslutsamhet i sitt liv. Det var något i honom som lade sig till rätta. Som om han fått en andra chans. Om hans mamma hade funnits i livet skulle han velat säga det till henne. Hon skulle inte behöva oroa sig för honom mera.

10 kommentarer:

 1. En överlevare. Bra beskrivet.

  SvaraRadera
 2. En spännande början på en längre historia.

  Jag funderar bara på var meningen från boken finns i texten. Hittar den inte :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:) Den finns inte med i texten utan använt den som inspiration.

   Radera
 3. Bra gestaltat! Håller med om att det skulle kunna vara en god början på en längre berättelse.

  SvaraRadera
 4. Oj, vad spännande. Blir det en fortsättning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kanske det, blir peppad av att din kommentar :)

   Radera
 5. Detta kan bli en spännande historia ...

  SvaraRadera