torsdag 29 december 2016

Positiv

Veva, veva positiv..

Det ryker ur positivhalarens mun då han ler mot alla barnen och mammor
som skyndar förbi i julrushen. Den enformiga melodin som spelas får mig
att tänka på glögg och jag halar upp en dansk krona ur fickan och lägger den
i hatten. Hans ögon är varma och han nickar ett tack. Det är något bekant över
hans hållning. Jag skyndar vidare i vimlet och följer doften mot glöggen. Det är precis då jag hör en melodi som bara en enda människa och jag kan känna till i hela världen. En melodi någon skrev till mig en gång för längesedan. Mina knän känns svaga och jag kommer helt av mig då det är min tur att köpa glögg. 

- Nå, hvad der oenskes min dame? 

Jag stirrar på handlaren i ståndet och lyckas inte få fram ett ord. Melodin hörs tydligare och
jag kan väl bara inte ha tagit miste? Eller...? Det är den visan! Min hjärtrytm kommer i obalans och mina sinnen är på helspänn.

- Undskyld, ..men, men... det var inget... 

Jag går åt sidan. Mina ben vill nästan inte bära mig och det känns som om fötterna går av sig själva, mot musiken. Människor trängs ibland stånden och jag försöker att andas lugnt. 
Jag stannar några steg innan jag kommit ända fram och ser på honom från sidan. Hans profil ser ut precis som jag mindes den. Strupen känns torr och jag känner mig så liten där jag står. Här i den vintriga danska huvudstaden står han och spelar vår melodi efter så många år. Han hade bara försvunnit och aldrig mera kommit tillbaka. Ingen kunde säga vart han tagit vägen. Han hade dykt upp i drömmarna då och då, men då jag försökte röra vid hans kind fanns han aldrig kvar då jag vaknade. 

Jag står kvar och och lyssnar och sluter mina ögon. Jag vill inte vakna. Tillsammans står vi här, han och jag i samma stad, på samma plats ,och i samma land och lyssnar på melodin som en gång bara var vår egen. 


4 kommentarer:

  1. Oj vad romantiskt och stämningsfullt! Och ja vad roligt att vi tänkt i samma bana vad gäller ordet idag, positiv ☺.

    SvaraRadera
  2. Åh vilken historia. Himla bra skrivet.

    SvaraRadera
  3. Åh så fint - massor med känslor - vemod och romantik. Bra!

    SvaraRadera