torsdag 20 oktober 2016

Körlektionen

"Pappa kontrollerade om det fanns något bakom oss i backspegeln"

Kanada, Richard Ford

Detta är min tionde körlektion med pappa. Vi började träna ute vid en öde parkering vid det gamla hamnområdet. Den känslan jag känt första gången, som att starta och höra motorns spinnande hade känts nervöst nog och frambringat fjärilar i magen. Bara att vara på tu man hand med pappa hade känts pirrigt. Men konstigt nog vändes min oro till förväntan och jag började se fram emot nästa lektion. Pappas alltid stressade veck i pannan ser utslätat ut då han förklarar dragläget mellan gas och koppling. Att se honom så engagerad i att göra sig förstådd, väckte tills slut min entusiasm och vilja att lära och förstå. Varje gång lektionen är slut är det som om en ny tråd knyts emellan oss, ett förbund på något sätt. 

Pappa är speciell och brukade sällan spela fotboll med mig då jag bad om det. Han är inte den där sportiga typen.Men en gång hade han faktiskt gjort det ändå fast han sagt nej först. Då kom han ut i kortbyxor och sina slitna gymnastikskor från skoltiden och grannarna hade nyfiket tittat ut genom fönstret. Vi hade sparkat boll i flera timmar för pappa ville inte sluta. Jag somnade tidigt den kvällen med rejäl träningsvärk dagen efter. Man skulle nog kalla pappa för en nörd, insvept i musikens värld med noter och papper utspridda i ett inferno över skrivbordet. Sena kvällar då jag kom in till hans arbetsrum för att säga godnatt stod ibland hans hårkalufs rakt upp och blicken befann sig någonstans utanför rummet. Alla visste att han var lite knäpp det och jag hade nog skämts lite ibland för att han inte var som alla andra pappor. Inte alls.

Den tionde körlektionen är alltså idag och idag ska vi prova på landsvägskörning. Pappa har läst på i handboken och följer noga en handledares uppgift. Jag känner att idag kommer det att knytas ännu en tråd emellan oss. Förväntansfullt startar jag bilen och pappa knäpper på sig säkerhetsbältet.

5 kommentarer:

  1. Vilken fin skildring av en förälder. Det är något visst med att läära sig köra bil och att lära ut det.

    SvaraRadera
  2. Ja håller med GP, speciellt att få köra med sin pappa. Cliffhanger på slutet :-).

    SvaraRadera
  3. Att behöva vänta tills man ska köra bil för att få lära känna sin pappa! Ömsint skildrat.

    SvaraRadera